Göksu Deltası Çalıştayı

Göksu Deltası Çalıştayı

By In Haberler On 10 Ocak 2018


MERSİN KENT KONSEYİ GÖKSU DELTASI ÇALIŞTAYI

Mersin Kent Konseyi tarafından  “Göksu Deltası Üzerindeki Baskı ve Tehditleri Tespit Edip, Korunmasına Yönelik Önlemlerin Geliştirilmesi”  konulu Çalıştay, 27 Ocak 2015 tarihinde düzenlenlenmiştir.

Amaç; 

Düzenlenen Çalıştayla, Göksu Deltası ile ilgili karşılaşılan tehditler sonucu meydana gelen sorunların ele alınması amaçlanmıştır.

Göksu Deltası’nda yaşanan tehditlerin birçok sorunu beraberinde getirdiği, çözümüne ilişkin tedbirlerin alınmadığı takdirde yakın gelecekte Göksu Deltasını kaybetmekle karşı karşıya kalınabileceğinin ortaya konulması.

Sonuç;

Karayolları 5 Bölge Müdürlüğü tarafından, tarım alanlarından geçecek olan yol projesinin iptal kararı Mersin Kent Konseyi’ne iletilmiştir.

Durum;

Köylünün, Göksu Deltası konusunda bilgisiz ve duyarsız olduğu görülmüş, verimli alanların kurutulması ve kendilerine yeni alanlar açılmasını bekledikleri tespit edilmiştir. Bu nedenle, verimli alanların yakılmasından, suların kesilmesine kadar her türlü olumsuzluk gerçekleşmektedir.

  • 1 Mayıs -30 Eylül arası mavi yengeç avlanması yasak olduğu halde, 12 ay boyunca birçok restoranda tüketilmektedir.
  • Avlanma, koruma ve güvenlik bulunmamakta, Göksu Deltası ve Kuş Cennetine giden sular özellikle kapatılmış durumdadır.
  • Sulak alan sürekli küçülmekte, tedbir alınmazsa kısa zamanda Kuş Cenneti özelliliğini yitireceği tespit edilmiştir.2,360 dönüm olan sulak alan bahsedilen nedenler sonucunda, 500-600 dönüm kalmıştır.

TAVSİYELERİMİZ;

1.Toprak sorunu için çözüm üretilmesi gerektiği.

2.Su baskını sorunlarının ivedilikle halledilmesi gerektiği.

3.Kuş sayısının giderek azalmakta olduğu tespiti nedeniyle önlem alınması gerektiği.

4.Tarihi doku yok olmaktadır, acilen çözüm bulunmak zorundadır.