Butik Oteller ve Mersin’de Uygulanabilirliği Çalıştayı

Butik Oteller ve Mersin’de Uygulanabilirliği Çalıştayı

By In Haberler On 13 Ocak 2018


Mersin Kent Konseyi’nin Turizm Çalışma Grubu’nun düzenlediği “Butik Oteller ve Mersin’de Uygulanabilirliği” konulu çalıştay Tarsus Elif Hatun Konağı’nda 03.05.2016 tarihinde gerçekleşmiştir. Tplantıda; Küçük Oteller Derneği Başkanı Mehmet Çelik’in “Alaçatı Örneği” sunumu ve ardından Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu’nun “Melemez Köyü” sunumu ile devam etmiştir.

MELEMEZ KÖYÜ SUNUMU

Girit Adası’nın Osmanlı Devleti tarafından fethi 1669 yılında tamamlanmıştır. Ada’nın Hıristiyan yerli halkının bir kısmı devlet eliyle Müslümanlaştırılarak (ihtida), ayrıca Ada’yi fethetmek için giden ordunun içinde yer alan Müslüman askerlerin yerli kadınlarla evlilikleri sonucunda kısa sürede Girit’te Müslüman cemaat oluşmuştur. Bağımsız Yunanistan’ın kurulma sürecinde (19.yy.) Osmanlı karşıtı isyanlar Ada’nın Hıristiyan ve Müslüman cematlerini karşı karşıya getirmiştir. Söz konusu çatışma ortamı 19. yy.’ın ikinci yarısından itibaren Ada’dan Osmanlı Devleti’ne Müslüman göçünü hızlandırmıştır.

TAVSİYELERİMİZ;

1898 göçüyle Sultan II. Abdülhamit döneminde Girit’ten Anadolu’ya göç eden muhacirlerin bir kısmı Melemez Köyü’ne iskan edilmiş, köyün ismi bu olaydan sonra İhsaniye olarak anılmıştır. Günümüzde Melemez Köyü’nde yaşayan köylüler eski Girit dilini, mutfağını, kültürünü ( şiirler, maniler, dokuma kumaşlar, el işleri vb.) yaşatmaktadırlar. Bu köyü Mersin turizmine kazandırabilmek için konu ile ilgili tüm STK’ların ve üniversitelerde Girit kültürü, tarihi, mimarisi vs. alanlarda çalışan bilim adamlarının projeye dahil edilmesi gerekmektedir.