“Çocuklarımız Kayıtsız Şartsız Korunmalıdır.”
  • Anasayfa
  • Genel
  • “Çocuklarımız Kayıtsız Şartsız Korunmalıdır.”

“Çocuklarımız Kayıtsız Şartsız Korunmalıdır.”

By In Genel, Haberler On 9 Temmuz 2018


Türkiye Kent Konseyleri Platformu 24. Dönem başkanı olan Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu son zamanlarda gündemde olan çocuk istismarı ile ilgili bir mesaj yayınladı. Lokmanoğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

“Son dönemde basına yansıyan çocuk kaçırma, taciz, tecavüz, işkence ve öldürme olayları kamu vicdanında onarılması güç hasarlar bırakmakta, çocuklarımızın yaşadıkları bu insanlık dışı muamele hepimizi derinden üzmektedir.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun raporuna göre son 8 yılda 104 bin çocuk kaybolmuş, 26 bin çocuk evden kaçmıştır. 2018’in ilk 5 ayında 520 çocuk cinsel istismara uğramıştır.

 Bu korkunç tablonun neden ve nasıl oluştuğu, bu olayların önüne neden geçilemediği ve sorunun nasıl çözüleceğine dair hepimizin elini taşın altına koyması gerekmektedir.

Çocuklarımızın canlarına kast edenlere karşı sesimizi çıkarmak bir tercih değil, zorunluluktur. Çocuklarımızı korumak ve yaşatmak, geleceklerine sahip çıkmak her birimizin ve elbette devletimizin en önemli sorumluluğudur. Çocukların beden bütünlüğünü, hayatını, ruh ve beden sağlığını korumak ve bu yönde önlemler almak öncelikli gündemimiz olmalıdır.

Çocuk istismarına karşı açılan davalarda karşılaştığımız “rıza, iyi hal ve saygın tutum” gibi ceza indirimleri toplumun vicdanını kanatmaktadır. Toplumsal beklentimiz, istismarı yapanların cezasız kalmaması, istismarcı lehine sunulan ceza indirimlerinin uygulanmaması, bu yönde yaşanan yargılama sorunlarının giderilmesine ek olarak koruyucu ve önleyici tedbirlerin alınmasıdır.

Çocuk istismarı; siyasi, toplumsal ve hukuki pek çok yönü bulunan ve bu nedenle hukuk, eğitim, pedagoji, psikoloji, tıp ve sosyal hizmet gibi farklı disiplinlerin birlikte çalışması ile çözülebilecek bir önemli bir sorundur. Bu gerçekten hareketle, çocuğun cinsel istismarının önlenmesi konusunda yapılacak yasal düzenlemelerde yasa koyucuların; bu konuda çalışan uzmanların, eğitimcilerin ve sivil toplum kuruluşlarının da görüşüne başvurması önemlidir.

Türkiye Kent Konseyleri Platformu olarak, çocuklarımıza yapılan her tür saldırıyı kınıyor, çocuk istismarı konusu üzerinde hassasiyetle durduğumuzu ve istismarın önlenmesine yönelik çalışmaların her zaman yanında olduğumuzu bildiriyoruz.”