Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Konferansı
  • Anasayfa
  • Genel
  • Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Konferansı

Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Konferansı

By In Genel, Haberler On 28 Kasım 2018


Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Mersin Kent Konseyi iş birliğiyle “Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Konferansı” düzenlendi. Avukat Fatma Vildan Yirmibeşoğlu tarafından verilen konferansta kadına yönelik şiddetin bir kadın sorunu değil, toplumsal bir sorun olduğuna vurgu yapıldı.

Avukat Yirmibeşoğlu: “Kadına yönelik şiddet bir kadın sorunu değil, toplumsal bir sorundur”

Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü Konferansı’nda Avukat Fatma Vildan Yirmibeşoğlu tarafından ‘Kadına Şiddete Karşı Farkındalık Yaratmak’ konulu bir sunum gerçekleştirildi. Yirmibeşoğlu gerçekleştirdiği sunumda, Türkiye’de kadına yönelik şiddetin boyutundan söz etti. 25 Kasım’ın neden Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Etme Günü olarak anıldığını anlatan Yirmibeşoğlu, 1981 yılından beri bugünün Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Etme Günü olarak anıldığını aktardı.

Şiddet tanımlarından da söz eden Yirmibeşoğlu, ‘Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Nedir?’, ‘Şiddet Nedir?’, ‘Şiddet Döngüsü’, ‘Erkek Kaynaklı Şiddet’, ‘Kadına Yönelik Şiddette Ekonomik, Yasal ve Kültürel Nedenler’, ‘Kadına Uygulanan Şiddet Türleri’, ‘Fiziksel, Ekonomik, Sözlü veya Psikolojik ve Cinsel Şiddet ile Bunlarla Mücadele Yöntemleri’, ‘Türkiye’de Kadına Yönelik Şiddetin Basına Yansımaları’ ile ‘Aile İçi Şiddetle İlgili Yanlış İnanışlar’ gibi başlıklar hakkında bir konuşma gerçekleştirdi.

18 ayda 22 bin çocuk gebenin kayıtlara geçtiğini belirten Yirmibeşoğlu, 2017 yılında 290, 2018 yılının ilk 10 ayında da 337 kadının öldürüldüğünü söyledi. 100 kadından 70’inin de şiddete maruz kaldığını dile getiren Yirmibeşoğlu, kadın istihdamının en sıkıntılı alanlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi. Yirmibeşoğlu konuşmasında Küresel Cinsiyet Eşitliği Raporu’nda Türkiye’nin 144 ülke arasında 131’inci sıraya gerilediğine vurgu yaptı. Cinsiyet eşitliğinde en çok ilerlenmesi gereken alanların ise ekonomik katılım ve siyaset olarak ortaya çıktığını belirten Yirmibeşoğlu, kadına yönelik şiddetin kadın sorunu değil, toplumsal bir sorun olduğuna vurgu yaptı.

“Kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti ortadan kaldırmak zorundayız”

Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina Lokmanoğlu konuşmasında, “Biz Mersin Kent Konseyi olarak ulusal bir mücadelede başarılı olmayı yerelden başlatmak gerektiğine inanıyoruz. Bu kentte yaşayan bizler kamu kurum ve kuruluşları, belediyeleri, meslek odalarını sivil toplum kuruluşları ile eşitlik genelinde şiddetin son bulması amacıyla farkındalık yaratan çalışmalara davet etmeliyiz. Ötekileştirmeden, ayrıştırmadan hep birlikte birliktelik mesajları vermeliyiz. Kadına yönelik şiddete olayın esasına inemeyen, medyatik bir takım çıkışlar ile soruna çözüm getirilmesi mümkün değildir. Hukukun üstünlüğü, eşit yurttaşlığı, insan haklarını ve demokrasiyi yerleştirmek için kadına yönelik ayrımcılığı ve şiddeti ortadan kaldırmak zorundayız. Bu ulusal ve yerel politikamız olmalı. Bunu da hep birlikte başarabiliriz. Birlikteysek güçlüyüz” dedi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş ise, “Kadına yönelik ulusal ve uluslararası günlerin sayısının artmış olması bu sorunu sadece Türkiye’de değil, dünyada da büyük bir problem olduğunu ve artık konunun billboardlardan ya da sosyal medya sloganlarından ibaret olmadığını, düşünsel alanda da sorunun çözümüne yönelik çalışmalar yapılacağına işaret ediyor” şeklinde konuştu.

Konferans sonunda Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Kenan Tektemur tarafından, avukat Fatma Vildan Yirmibeşoğlu’na plaket ve çiçek takdim edildi.

 

Avukat Fatma Vildan Yirmibeşoğlu kimdir?

Avukat Fatma Vildan Yirmibeşoğlu İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunudur. Yüksek Lisansını İstanbul Üniversitesi’nde tamamlamıştır. 5 yıl Bilgi Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışmıştır. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nde Avukatlık, Hukuk Daire Başkanlığı ve Encümen Üyeliği yapmıştır. Türk Çağ Vakfı ve KA.DER’in kurucularından olup, halen KA.DER Danışma Kurulu üyesidir. Yirmibeşoğlu, Yeni Türk Ceza Kanunu Kadın Çalışma Grubu’nda basın sözcülüğü yapmıştır. Ulusal ve uluslararası toplantılarda yer almış; kadın, insan hakları ve hukuk alanlarında konuşmuştur. Kadın cinayetlerinin analizini yaptığı ‘Toprağa Düşen Sevdalar’ adlı kitabı yayınlanmıştır. Çeşitli toplumsal hukuki araştırmaları, çalışmaları olup yayına hazırlanmaktadır.

2000/2011 Eylül arasında İstanbul Valiliği AR-GE Kurulu, Valilik İnsan Hakları İl Kurulu Üyesi ve İnsan Hakları İl Danışma Masası başkanı olarak görev yapmıştır. İstanbul Valiliği Kadın Erkek Hak Eşitliği ve Kadının İnsan Hakları İhlallerini Önleme Komisyonu Koordinatörlüğü, İstanbul Yerel Güvenlik Komitesi Yürütme Kurulu üyeliği, ceza infaz kurumları ile gözlem merkezleri izleme inceleme ve raportörlüğü ve İstanbul Valiliği adına çıkarılan Şehr-i İstanbul Dergisinin Yazı İşleri Müdürlüğü görevlerinde bulunmuştur. Halen serbest avukatlık yapmaktadır.