BU KAÇINCI GELECEĞİMİZE VURULAN BALTA?

BU KAÇINCI GELECEĞİMİZE VURULAN BALTA?

By In Genel, Haberler On 26 Aralık 2019


Mersin’in Mezitli ilçesinde bir gecede 76 dönümlük kızılçam ormanında 1511 ağaç kesiliyor. Kimse görmüyor, duymuyor.

Orman müdürlüğü telefonla ihbar alıyor ve katliam gözler önüne seriliyor. Olayla ilgili bir kişi gözaltına alınıyor. Bir gecede binlerce ağacı bir kişi mi kesiyor?

Bu bir ya da bir kaç kişinin yapabileceği bir iş değil. Bu kadar büyük bir alanda, binlerce ağacın bir kişi tarafından kesilmesi gerçekçi değil. Bu organize bir katliamdır. Etkin bir soruşturma ile bütün suçluların ortaya çıkarılması ve ceza almaları elzemdir.

Bu kaçıncı katliam?

Bu kaçıncı geleceğimize vurulan balta?

Orman Bölge Müdürlüğü’nün bölgeyi kontrol altına alıp, aynı nitelikte ağaçlar ile tekrar orman vasfına döndürmesi gerekliliğini belirtiyor ve talep ediyoruz.

Ve hatırlatıyoruz; bu ilk değil. 2017 yılında aynı bölgede deniz manzaralı 15 dekarlık orman katledilmiş ve kanundaki boşluktan faydalanılarak narenciye bahçesine çevrilmişti.

Ormanlar, milyonlarca insan için, besin, ilaç, içme suyu ve sınırsız rekreasyonel, estetik yararlar açısından yaşamsal bir kaynaktır. Karalar üzerinde yaşayan türlerin yarıdan fazlasına yaşanabilir bir ortam sunmanın yanı sıra, bitki örtüsünde ve toprakta büyük miktarlarda karbon depolayarak atmosferdeki karbon dengesini düzenleyen, küresel ısınmanın yavaşlatılmasına olanak sağlayan ormanlarımızı korumak için, ilgili bakanlıklara, milletvekillerine, tüm yetkililere sesleniyoruz. Yapanın yaptığı yanına kar kalmamalıdır. Caydırıcılıktan uzak cezalar yerine ciddi yaptırımlar uygulanmalı, kanundaki yasal boşluklar giderilerek yeni yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

Bugün Mersin Kent Konseyi olarak tüm paydaşlarımız ile bu vahim olayın takipçisi olacağımızı bildiriyor ve sivil toplum örgütlerimizi doğayı, yaşamı, geleceğimizi savunmaya davet ediyoruz.

Bu son olsun!

Mersin Kent Konseyi