AKUT “Kriz Yönetimi Anlayışı Öncesinde, Risk Yönetimi Anlayışı Şart”
  • Anasayfa
  • Genel
  • AKUT “Kriz Yönetimi Anlayışı Öncesinde, Risk Yönetimi Anlayışı Şart”

AKUT “Kriz Yönetimi Anlayışı Öncesinde, Risk Yönetimi Anlayışı Şart”

By In Genel, Haberler On 7 Şubat 2020


Akut Mersin temsilcisi Doğan Göktekin, Mezitli Kent Konseyi Başkanı Sibel Gelbul ve Toroslar Kent Konseyi Başkanı Ümit Ersan ile birlikte Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi’yi makamında ziyaret etti.

Kent Konseyleri ile işbirliği içerisinde olmanın ve kenti harekete geçirmenin öneminin belirtildiği görüşmede, AKUT temsilcisi Doğan Göktekin geçtiğimiz günlerde yaşanan Elazığ depremi ile ilgili gözlem ve bilgilerini de paylaştı.

Başkan Faik Burakgazi ile görüş alışverişinde bulunan Doğan Göktekin, yine Mersin’de son yaşanan sel ve beraberinde yoğun kar yağışı afetini değerlendirdi. Göktekin, iklim değişikliğinin kaçınılmaz olduğu ve deprem kuşağı bölgesinde yaşadığımız gerçeğinin altını çizerek, benzer afetlere hazırlıklı olunması gerektiğini vurguladı. Bu bağlamda özellikle kriz yönetimi anlayışı öncesinde risk yönetimi anlayışının gelişmesi gerekliliğini dile getirdi. Sel, deprem, dağ kazaları, orman yangını, arazide kaybolma ve boğulma gibi birçok afet ve kazalarda bilinçli toplumların en az kayıpla felaketi atlattığı gerçeğinin unutulmaması gerektiğini ifade eden Göktekin, risk yönetiminin en önemli bacağının eğitim ve seminerler olduğu belirtti.  

Toplumsal olarak felaketleri yaşadığımızda harekete geçtiğimizi ancak sonrasında çok çabuk unuttuğumuzu söyleyen Göktekin, felaketi yaşamadan risk haritasına göre hazırlıkların yapılması ve tedbirlerin alınmasının önemini anlattı.

AKUT Arama Kurtarma Derneği faaliyetleri hakkında da geniş bilgiler aktaran Doğan Göktekin, bölgemizde 2012 yılından beri Mersin, Adana, Hatay illerini kapsayan güçlü bir yapılanmaları olduğunu ifade etti.

Mersin Kent Konseyi Başkanı Faik Burakgazi ile gerçekleşen görüşmede Mersin yerelinde özellikle kentsel arama kurtarma, kış dağcılığı ve sel akarsu kurtarma görevleri için malzeme ihtiyaçlarının olduğunu belirten AKUT temsilcisi Göktekin, yetkililer başta olmak üzere iş insanları ve halktan destek bekliyor.

Ayrıca, AKUT Mersin ekibi olarak Afet Eğitim Merkezi başlığında hazırladıkları, yapay tırmanmadan dağcılık tırmanma parkuruna, ilk yardımdan acil durum ihbarları eğitimine, deprem, yangın, duman, fırtına gibi yaşanabilecek felaketlerde fiziksel ve psikolojik etkilerin tecrübe edilmesini sağlayacak ve bilinçli davranışı geliştirecek simülasyon sistemlerine kadar bir çok uygulamayı kapsayan güçlü bir projeyi hayata geçirmeye çalışıyor.

Tüm çalışmalarını gönüllülük esasına göre yürüten AKUT, eğitimli ve donanımlı ekibiyle bu güne kadar yurtiçi ve yurtdışında 2700’e yakın arama ve kurtarma görevine katılan ve 2500’ün üzerinde insanın hayatını kurtaran bir kurum olarak Dünyada da oldukça önemli dernekler arasında. Gönüllülük esası ile çalışmalarını yürüttükleri için insan gücü maliyetleri olmamakla birlikte teknik malzeme, araç ve gereç ihtiyaçlarını yetkililerin, iş insanlarının ve vatandaşların duyarlılığı ile sağlayabilmekte.