Gerçek Demokrasinin En Önemli Basamağı Muhtarlık Kurumudur; “EŞİTLİK MAHALLEDE BAŞLAR!”
  • Anasayfa
  • Genel
  • Gerçek Demokrasinin En Önemli Basamağı Muhtarlık Kurumudur; “EŞİTLİK MAHALLEDE BAŞLAR!”

Gerçek Demokrasinin En Önemli Basamağı Muhtarlık Kurumudur; “EŞİTLİK MAHALLEDE BAŞLAR!”

By In Genel, Haberler On 25 Şubat 2020


Mersin Kent Konseyi ve KA.DER işbirliği, Mersin Büyükşehir Belediyesi desteği ile “Mersin Kadın Muhtarlar Kapasite Güçlendirme Eğitimi Programı” başlıklı eğitim kampı gerçekleşti.

Gerçek demokrasinin oluşturulmasında en önemli basamaklarından biri olan muhtarlık kurumu, köy ve mahallelerden başlayarak kadınların yönetimlerde ve karar alma mekanizmalarında temsil edilmesinin de en önemli adımı olarak tanımlanıyor. Tam bu noktada “Eşitlik Mahallede Başlar” diyen KA.DER, Mersin Kent Konseyi işbirliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesinin desteği ile “Mersin Kadın Muhtarlar Kapasite Güçlendirme Eğitimi Programı” düzenledi. 

Kadın temsiliyetinin arttırılmasına yönelik çalışmalar kapsamında Mersin Kent Konseyi toplantı salonunda 3 günlük programa katılan kadın muhtarlar, 8 saat teorik ve pratik uygulamalarla bilgi, beceri ve deneyimlerini arttırdılar.

21-22-23 Şubat’ta gerçekleştirilen programda, ilk gün Dr. Hatice Yeşildal “Toplumsal Cinsiyet Eşitliği”, Prof. Dr. Müjde Ker Dinçer “Etkili İletişim Teknikleri’”, ikinci günde Doç. Dr. Ulaş Bayraktar “Yerel Siyaset ve Katılım’”, Prof. Dr. Erbay Arıkboğa “Muhtarlık Kurumunun İşleyişi ile Belediyeler ve Diğer Kurumlarla İlişkileri”, üçüncü günü ise Doç. Dr. Yasemin Hilmiye Özuğurlu  “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Örnek Uygulamalar” ve Dr. İsmail Güneş “Kadın Muhtarların Sorunları ve Çözüm Yolları” konulu eğitimler verdi.

Kadınlar, Türkiye’ye özgün 1829 yılından itibaren bir yönetim modeli olarak var olan muhtarlık kurumunda, muhtar olma ve ihtiyar heyetlerine seçilme hakkını 26 Ekim 1933 tarihinde yapılan köy kanunu değişikliği ile kazandılar. Ancak, ne yazık ki halen temsiliyet noktasında oldukça düşük orana sahipler. Türkiye’deki 50.292 muhtardan 2014 seçim sonuçlarına göre sadece 674’ü kadın iken, 2019 Yerel Seçimlerinde %58,95 oranında artarak bu sayı 1071’e çıktı. Artış umut verici olsa da, %2,14’e denk düşen bu oran eşit temsilden çok uzak.

Türkiye genelinde, yine 2014-2019 döneminde toplam 73 ilde kadın muhtar bulunurken, 2019-2023 döneminde bu il sayısı 77 ‘e yükseldi. Mersin ise, kadın muhtar sayısı bakımından 21 muhtar ile 9. sırada.