Nükleer Çalıştayı

Nükleer Çalıştayı

By In Haberler On 10 Ocak 2018


MERSİN KENT KONSEYİ NÜKLEER ÇALIŞTAYI 

Mersin Kent Konseyi Nükleer Çalıştayı 10 Eylül 2014 tarihinde Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirildi. Çalıştay sonrasında katılımcılar bir bildiri hazırladılar.

Çalıştay Katılımcıları Çalıştay Bildirisi:

Rio Konferansı’nda, Sürdürülebilir Kalkınma tüm insanlığın 21. yüzyıldaki ortak hedefi olarak benimsenmiştir. “İnsanlık tarihi bir dönüm noktasındadır” ifadesiyle başlayan Gündem 21 (Agenda 21), 1990’lı yıllardan başlayarak 2000’li yıllar süresince çevre ve kalkınma sorunlarıyla başa çıkılması ve Sürdürülebilir Kalkınma hedefine ulaşılması amacıyla belirlenen ilke ve eylemleri ortaya koymuştur.

Kent Konseylerinin -bu bağlamda, amaçlarından biri de çevreyi korumaktır. Nükleer Santraller Çalıştayı -Yerel Gündem 21, Mersin yerelinde enerji politikalarını yürütenler için daha iyi bir hedef ortaya koymak üzere yapılmış bir çalışmadır.

NÜKLEER ANKETİ BASIN BİLDİRİSİ

Mersin Kent Konseyi Başkanı Yasmina LOKMANOĞLU başkanlığında 08.06.2016 tarihli Mersin Kent Konseyi Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıda ‘’Mersin Halkının Nükleer Santrale Bakışı” na ilişkin yapılan anket sonuçları açıklanmıştır.

Anketin Amacı;

Bu kapsamda; 1/50.000 Master Çevre Planında Akkuyu Bölgesi’nde inşası düşünülen nükleer santralle ilgili olarak, Mersin Büyükşehir Belediye’sinin yapacağı oylamaya ilişkin halkın tercihinin ne olduğu konusunda kamuoyunu ve meclis üyelerini bilgilendirmek.

Ortaya Çıkan Durum ve  Önemi;

Tarım/turizm cenneti olan “Güneşin Kenti” Mersin, ne yazık ki yalnızca Nükleer yatırım tehlikesi altında değildir;

  • Termik santraller,
  • Madenler,
  • Çimento fabrikaları ve
  • Nehir tipi HES’ler ile Mersin’in tarım/turizmi tehdit altındadır.
  • Tarım/turizm cenneti olan “Güneşin Kenti” Mersin için, güneş ve rüzgâr enerjisi yatırımları yerine nükleer yatırım tercihi, tüm Dünya’da her türlü olumsuz tehdide açık şekilde bir “NÜKLEER KENT” olarak tescillenecektir.

Sonuç;

Mezitli Kent Konseyi’nin, Mersin’in 13 ilçesinde Mersin Kent Konseyi işbirliğiyle yaptığı “Mersin Halkının Akkuyu Nükleer Santrali’ne Bakışı” başlıklı anketten, Halkın %86’sının, Mersin’de nükleer santral istemediği sonucu ortaya çıkmıştır.

1960’lardan bugünlere kadar gelen yanlış politikalardan dolayı, Mersin’in doğusunda oluşan sanayii ve tarım karmaşası ve bunun doğurmuş olduğu sağlık sorunlarının şehrimizin batısında da yaşanmaması en büyük dileğimizdir. Nükleer santral yapımını üstlenen firmalar vergilerini Mersin’de ödememekte ve Mersin’in kalkınmasına bu boyutuyla da katkı sağlamamaktadırlar. Ayrıca, nükleer santral kurulumu nedeniyle yaşanacak muhtemel göç durumunda “ B planının” olmaması, işin endişe verici başka bir boyutu olarak dikkat çekmektedir.

TAVSİYELERİMİZ;

Bu tür yatırımların Kentin batısına yapılmaması, yatırımların daha bilimsel çalışmalarla ve Kentin/Bölgenin her türlü yönüyle etkilendiği büyük tabloyu görerek yapılması Kent Konseyi olarak en büyük dileğimizdir.